Etnološka zbirka

Že sam prostor v stari štali z majhnimi okni in velbanim stropom da zbirki poseben čar.

V enem delu hleva so na ogled vezenine naše babi Simone. V zimskih mesecih ni dneva, ko nima v rokah šivanko ali kvačko. Na ogled so lično razstavljeni prti in prtički, različnih barv ter šivov, ročno obkvačkani, vse njeno delo v dobrih 20-tih letih. Da je zbirka še bolj zanimiva, se motivi na prtu ujemajo s porcelanom in keramiko na mizi.

Poleg vezenin, pa je na ogled etnološka zbirka, razporejena po tematikah in rabi.  Preko predmetov, katere so včasih uporabljali v kuhinji, shrambi, spalnici in kopalnici, vam približamo življenje naših babic in dedkov. Prikažemo vam tudi uporabo starih kmečkih orodij nekoč in vas spomnimo na  stare slovenske obrti, kot so na primer šuštarska obrt, pa kako so predelali volno, in podobno.

Na skednju pa so na ogled kmečka orodja za težja dela. Od mizarskega ponka in raznih obličev, pa orodje za cimpermana, voz za vprego, sani, kašče, retre, pajkl in podobno. Predvsem se v zbirko vživijo moški, vendar pa se najde tudi marsikaj za ženske- so pa vsi na koncu istega mnenja, da je bilo z vsem tem ročnim orodjem življenje na kmetih včasih zelo težko.

ezbrika1 ezbirka2 ezbirka3