O nas

Naša domačija pr’Dornk leži na samem Bledu, le 200 metrov od blejskega jezera, v starem zaselku Mlino. Vas Mlino je dobila ime po mlinih, ki so nekoč obratovali ob reki Jezernici, katera teče iz Blejskega jezera skozi vas.

Vedno z veseljem povemo, da je naša hiša dopolnila že 240 let. Želeli smo obuditi tradicijo hiše, saj je že v starih časih bila v njej gostilna. Predvsem so jo obiskovali kmetje, kateri so čakali,  da se jim zmelje žito in da so spočili sebe in konje po dolgi poti. Danes pa imamo Izletniško kmetijo, kar pomeni da nudimo domače pijače in prigrizke, ne nudimo pa namestitve.

Sama hiša je kljub prenovi še vedno tipično gorenjska; zidana je iz kamna, na enem delu še velbana, razporeditev prostorov v pritličju je ostala enaka. Posebej zanimiva je črna kuhinja z vsemi predmeti, katero uporabljamo še danes za kurjenje peči, dimljenje masa, sušenje sadja.. Za manjše skupine je tudi možna na ogled, prav tako naši bivalni prostori s kmečko pečjo, staro vežo in kuhinjo s štedilnikom na drva.

Nasproti hiše je stara štala in nad njim skedenj, kjer skozi etnološko zbirko spoznate, kako so živeli včasih na kmetih. Da pa je razstava še bolj pestra pa so na ogled tudi vezenine gospodinje Repinc Urevc Simone. V novi štali pa je stalna razstava božičnih jaslic.

Pri nas se vam čas zavrti nazaj in skoraj vsak gost najde kakšen predmet, ki ga spomni na nekaj domačega iz preteklosti. Mi pa smo veseli, da gredo gosti od nas polni lepih občutkov in da rečejo, da je to res prava Kmetija odprtih vrat. Vabljeni vsi ljubitelji kulturne dediščine in domačih okusov.

Veseli bomo vašega obiska,

Tri generacije Dornc – Simona, Zarja in Monika

osebe babi veze osebe Zarja in Monika